Weekendje Megen en Brussel

Als jaarafsluiting zijn wij als M25 een weekendje weg geweest. Op zaterdag 7 juni 2010 vertrokken we naar het franciscanen klooster in Megen. We werden daar door de broeders hartelijk verwelkomt met een heerlijke lunch. Daarna hebben we een kleine wandeling gemaakt in de omgeving.

Kijk hier voor nog meer foto’s

Toen we terug waren, kregen we een rondleiding door het klooster. We kregen te horen over de geschiedenis, de bewoners, en wat ze nu allemaal nog doen. De meeste van ons waren nog nooit in een echt klooster geweest, dus dat was best leuk. Na de rondleiding hadden de broeders heerlijk eten voor ons gemaakt.

In de buurt van het klooster van de minderbroeders stond ook het Clarissenklooster. Wij hebben daar een avondviering meegemaakt. Ook dit was bijzonder, maar ik vind het wel knap dat de zusters elke dag zo in rust leven en afgezonderd zijn van de buitenwereld.

Aangezien we de volgende dag vroeg op moesten, gingen we op tijd naar bed. De meeste van ons hebben alleen niet veel geslapen, maar het was wel heel gezellig op de slaapzaal. Om half 8 s’ochtends zaten we al in de bus. Rond half 10 kwamen wij aan in Brussel. Eerst bezochten wij Manneke Pis, wat natuurlijk niet kan ontbreken in dit weekend. Daarna was er voor ons een speciale M25-mis in de Onze Lieve Vrouwe kerk van Goede Bijstand. Onze eigen Hans van Bemmel ging de mis voor. De mensen van de parochie waren zeer blij ons te ontvangen.

Na de mis brachten we een bezoek aan PAG-ASA, een opvanghuis voor slachtofferde mensenhandel. Met betrekking tot mensenhandel heeft PAG-ASA een dubbele rol. Aan de ene kant bieden ze ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel, maar aan de andere kant willen ze ook actief meewerken aan de strijd tegen dit onrecht. Ik vond dit erg indrukwekkend en ook erg interessant.

Ons volgende programmaonderdeel was het bezoeken van “Het Huizeke”. Vanuit hier wordt de daklozenopvang geregeld voor de armste wijk van Brussel: De Marollen. Een vrijwilliger vertelde ons over het grote aantal daklozen en hoe ze dat in Brussel proberen op te lossen. Ook hier willen ze zoveel mogelijk mensen van de straat houden.

Daarna hebben we nog door Brussel gelopen en een vestigingstoren beklommen. Als afsluiting hebben we gezellig Vlaamse frieten gegeten met zijn allen. Ik vond het een erg gezellig en leuk weekend!

Mariëtte Roest

 

Bezoek van M25 aan de minderbroeders en zusters in Megen en één diaconale rondgang door Brussel.

Zaterdag 7 juni vertrokken wij om half elf vanaf de Adelbertkerk, met 20 personen. Na een voorspoedige reis werden wij hartelijk ontvangen door de minderbroeders Franciscanen in Megen. Wij konden direct aansluiten bij de lunch: een stevige maaltijd soep. Hierna hebben we een prachtige wandeling gemaakt langs de Maas. De ijsboer daar draaide overuren. In de kloostertuin hebben we een heerlijke picknick gegeten, met salades en balletjes gehakt. Broeder Fer had daarvoor de hele middag in de keuken gestaan.

Om half acht was er een vigilieviering bij de zusters Clarissen. Iedereen werd vrijgelaten om er heen te gaan of niet, en ik zou er niemand op aan hebben gekeken. Tot mijn grote vreugde was iedereen erbij. Na de viering was er een informele ontmoeting met de zusters in hun kloostertuin, met koffie en kruidenthee.

’s Avonds was er een bonte avond bij de broeders, met spelletjes en sketches. Broeder Loek Bosch vertolkte hierin een hoofdrol. De sfeer was fantastisch. Onderling was het één groep.

Om elf uur was het de bedoeling te gaan slapen, omdat we de volgende morgen vroeg naar Brussel zouden gaan. Van slapen kwam echter weinig terecht op de slaapzaal.

De volgende morgen was er om zeven uur ontbijt, en om half acht vertrokken wij naar Brussel. Na een bezoek aan Manneke Pis, met fotosessie, vertrokken wij naar de Goede Bijstandskerk. Iedereen was vrij om te doen wat hij wilde, maar iedereen ging mee naar binnen. Samen met Tjeu Peters heb ik gepreekt over Mattheüs 25. Voor mij was het bijzonder mijn oude stageparochie weer te zien.

De lunch hebben wij gebruikt bij Pag – Asa, een onthaalhuis voor slachtoffers van mensenhandel. Hierbij kregen wij goede uitleg. Marolle is een van de armste wijken van Brussel. Meer dan 50 % van haar bewoners leeft onder de bijstandsnorm. We hebben een wandeling gemaakt door deze wijk, waar de echte armoede vanaf droop, en hebben er het buurthuis bezocht. Tot slot hebben we ons in een Vlaams frietkot tegoed gedaan aan Belgische frieten, gehaktballen, karbonade en schnitzel. Om half negen waren we weer terug bij de Adelbertkerk in Delft.

Al met al was het goed en sfeervol. Er is geen onvertogen woord gevallen!

Hans van Bemmel
Stadsdiaken